10/22/2016

Pizza Jesienna z Ziemniakami i Jabłkiem

Uwielbiam  pizze! To jedno z tych dań, które nigdy się nie znudzi . Można  ją robić na milion sposobów i za każdym razem smakuje inaczej. Nie wiem dlaczego, ale pizza kojarzy mi się  właśnie z jesienią..
Taka pieczona w prawdziwym piecu, z trzaskającym ogniem… marzenie!
Pizza z ziemniakami , jabłkami i cebulką.. dlaczego nie?Choć oczywiście indywidualna interpretacja wskazana.

PIZZA JESIENNA Z ZIEMNIAKAMI I JABŁKIEM
  • Ciasto na pizze
  • 2-3 ziemniaki
  • jabłko
  • 2 ząbki czosnku cienko posiekane w plasterki
  • kilka łyżek konfitury z  czerwonej cebuli( lub posiekana i podduszona cebula)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • oregano/majeranek
Podane proporcje  na ciasto wystarczą na dwie  średnie pizze. Przepis na ciasto pochodzi z książki Dwayne’a Ridgaway’a „Pizze”

CIASTO NA PIZZĘ
  • 2szkl ciepłej wody
  • 2 2/3 szkl mąki uniwersalnej
  • paczka 7g drożdży
  • 1/3szkl mąki krupczatki
  • 1łh soli
  • zioła ( opcjonalnie)
  • 3łs oliwy z oliwek


Mąkę uniwersalną mieszamy z solą. Do dużej misy wlewamy wodę, wsypujemy drożdze i mieszamy aby się rozpuściły. Wsypujemy mąkę krupczatkę, 1 szkl mąki uniwersalnej.. mieszamy.  Dosypujemy kolejną szklankę maki uniwersalnej i mieszamy drewnianą łyżką.  Resztę mąki wysypujemy na stolnicę/blat.. wylewamy ciasto z miski i wyrabiamy na blacie. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie,  dodajemy mąki.  Wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji i formujemy kulę. Misę smarujemy oliwą, wkładamy ciasto  i obtaczamy w oliwie, przykrywamy folią lub  ściereczką. Odstawiamy w  ciepłe miejsce na godzinę półtorej.  Zagniatamy ciasto , rozdzielamy na 2 porcje. Tak przygotowane ciasto można użyć od razu zgodnie z przepisem, lub  zawinięte w folię przechowywać w lodówce( 1-2 dni) lub zamrażarce( do 3 miesięcy) pamiętając, by przed użyciem doszło do temperatury pokojowej.
Do naszej pizzy będziemy potrzebować 1 kulę.
Ciasto wyrabiamy , rozwałkowujemy na cienki blat i smarujemy oliwą.
Ziemniaki myjemy, suszymy i kroimy w bardzo cienkie plasterki ( prawie przezroczyste). Można je zblanszować kilka minut, lub podgotować na parze z 5 min ( polecam!).
Na cieście równomiernie rozkładamy konfiturę z z czerwonej cebuli. Następnie rozkładamy plasterki ziemniaków. Posypujemy solą , pieprzem i  posiekanym czosnkiem. Jabłko kroimy na pół ( usuwamy gniazda nasienne) i siekamy w cienkie plastry, rozkładamy na pizzy, i mocno posypujemy oregano.
Pieczemy 15-20 min w 220C





1 komentarz:

  1. takiej pizzy to jeszcze nie jadłam,ale połączenie ziemniakow i jabłek smakowite

    OdpowiedzUsuń

Proszę w komentarzach nie dodawać linków, będą traktowane jako spam