10/14/2016

Chipsy Dyniowe z Tymiankiem


Jesień już się na dobre rozgościła..
Coraz chłodniejsze poranki i wieczory, mgły nad polami… i dynie w każdym warzywniaku!
No nie powiem, ale ucieszyłam się bardzo widząc śliczne, pomarańczowe hokkaido w sklepie.
Od razu zagarnęłam trzy do koszyka…
Dopiero w domu przyszła refleksja( ech ta zachłanność), co ja z nich zrobię… zupa z dyni.. nuda.. ciasto? no ileż można…
Padło na chipsy, które robi się bardzo szybko… równie szybko znikają:)
To świetny pomysł na  przekąskę, albo dodatek do obiadu( zamiast ziemniaków np) można je także zaserwować na przyjęciu..
Po upieczeniu chipsy są delikatnie słodkawo orzechowe, a dodatek kaszki dodaje im chrupkości

 Dynia kiedyś mało popularna w naszym kraju, od kilku lat wchodzi na salony. W dzieciństwie były po prostu dynie:) Nikt się nie zastanawiał co to za odmiana…dynia to dynia.. a łamać sobie język nad subtelnością jej smaku? SZALEŃSTWO. Dynię robiło się w occie i już.. Dlatego jako podlotek nie przepadałam za tym nudnym warzywem. Wszystko się zmieniło za sprawą zupy dyniowej.Od tej pory mój świat został wywrócony do góry nogami. Okazało się ,że dynia jest pyszna! Co więcej… okazało się ,że dynia to ogromny wybór wszelakich odmian.. kolorów, kształtów.. i bogactwo smaków! Od delikatnych o nucie melonowej, po mocno orzechowe..  Jak można nie zwariować na punkcie dyni? Ja dynię pokochałam, pokochały i moje dzieci. Mąż jest trochę oporny, ale on jest oporny na wszelkie warzywa..
Ale nie samym kolorem i smakiem dynia zasługuje na uwagę. To bardzo zdrowe i nietuczące warzywo.
Ma działanie alkalizujące. Zawiera stosunkowo dużo wit: B1, B2, C, PP, oraz składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu. Bogata jest także w białko. Przyspiesza przemianę materii!


 CHIPSY DYNIOWE Z TYMIANKIEM
  • 1 dynia hokkaido
  • garść suszonego tymianku
  • sól(według upodobań)
  • garść kaszki kukurydzianej (można zastąpić kaszą manną- wersja z glutenem)
  • oliwa z oliwek
Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na 4 kawałki, usuwamy pestki i włóknisty miąższ. Obieraczką do warzyw tniemy  w paseczki. ( Dzięki użyciu obieraczki, każdy chips ma taką samą grubość).
Wrzucamy do miski, mieszamy z tymiankiem solą i oliwą. Na koniec dodajemy kaszkę. Proporcje zależą od wielkości dyni. Chipsy powinny być  delikatnie oklejone przyprawami i kaszką.
Każdy plasterek dyni układamy na kratce do grillowania  (można położyć także na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) tak, żeby  nie nachodziły na siebie. Pieczemy w 150C z termoobiegiem, od 15 do 20 min . Musimy przypilnować aby chipsy były kruche, ale się nie przypaliły.( Czasami to kwestia minuty więcej). Czas pieczenia zależy  od grubości plasterków.


4 komentarze:

  1. ale pychotka, ja jutro rozbrajam hokkaido i mam zamiar zrobić pasztet z tej dyni, może starczy na chipsy/
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł. Takich chipsów nigdy nie jadłam. Chętnie wypróbuję Twój przepis.
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też odkrywam powoli smaki dyni :) Z chęcią wypróbuję Twój przepis, brzmi zachęcająco! Lubię dynię w wersji mojej mamy - na mleku, pyszne są tez bułeczki dyniowe, a wczoraj próbowałam po raz pierwszy placków z dyni na słodko. Pychota!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię dynię, ale takiego przepisu nie znałam.
    Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Proszę w komentarzach nie dodawać linków, będą traktowane jako spam