9/21/2016

Papryka Faszerowana Kaszą Jaglaną i Bakłażanem


Ta wersja  powstała zupełnie przypadkowo. W czasie dyskusji o kaszy jaglanej, któraś ze znajomych rzuciła hasło, że robiła z nią faszerowane papryki. Pomyślałam , że to świetny pomysł. Reszta to wszystko co miałam pod ręką. Warto wypróbować zwłaszcza, że niedługo sezon się skończy.
Dla mnie ten przepis jest idealny, bo zawiera wszystko to co uwielbiam. Bakłażana kocham w każdej postaci. Do tego śródziemnomorska nuta w postaci rozmarynu, czosnek.. no i jaglana:) Tylko kilka składników a wychodzi mocno aromatyczne danie, jakże różne od klasycznych papryk faszerowanych ryżem, mielonym  i grzybami..


PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ I BAKŁAŻANEM
  • 1duży lub 2 małe bakłażany
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 2-3 pomidory
  • 4-6 nie za dużych papryk
  • duża szklanka ok 300ml ugotowanej kaszy jaglanej
  • czosnek ( ilość według uznania)
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól
  • można dodać inne przyprawy według upodobań
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy  na rozgrzanym oleju na patelni. Bakłażana kroimy w drobną kosteczkę wraz ze skórką ( ja nie solę i nie płuczę, bo lubi jego ostry smak). Do cebuli dodajemy rozdrobniony czosnek( wyciśnięty lub posiekany), posiekany rozmaryn i smażymy chwilkę, uważając by się czosnek nie przypalił. Dodajemy bakłażana, solimy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy. Można podlać niewielka ilością wody, żeby nic się nie przypaliło.
W międzyczasie sparzamy pomidory, obieramy ze skórki. Usuwamy pestki i sok, zostawiając jedynie miąższ pomidora. Kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do uduszonego bakłażana. trzymając jeszcze kilka minut na ogniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę jaglaną. wszystko dokładnie mieszamy i ew doprawiamy. Można dodać posiekanej natki pietruszki, ale nie jest to konieczne.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Proszę w komentarzach nie dodawać linków, będą traktowane jako spam