9/07/2016

Figi z Kozim Serem i Pistacjami


Te egzotyczne owoce stają się  u nas coraz  bardziej popularne. Cena nie zwala z nóg (  kupiłam po 99gr/ szt). Sezon na nie właśnie się zaczyna, więc warto to wykorzystać.
Można jeść je surowe, zapiekane, grillowane… z różnymi dodatkami.. na słodko na słono…na ostro…
Robi się je szybko, więc to świetny patent na przekąskę..


FIGI Z KOZIM SEREM I PISTACJAMI
  • figi (ilość ..tyle ile potrzebujemy)
  • miód
  • kozi ser typu fromage
  • pieprz grubo mielony
  • pistacje
  • tymianek/rozmaryn (opcjonalnie)
Odcinamy ogonki fig. Nacinamy na krzyż ( od strony ogonka) mniej więcej na 3/4 wysokości owocu.
Ściskamy delikatnie od dołu, aby figa się rozchyliła. Do każdej dajemy odrobinę miodu.
Nastawiamy piekarnik na grill na ok 200C. Grillujemy figi ok 10 min .
Jeśli dodajemy zioła do przekąski, to mieszamy je z serkiem. Wypełniamy figi serkiem. Posypujemy odrobina pieprzu i posiekanymi pistacjami… Podajemy na ciepło lub na zimno..


4 komentarze:

  1. Piękne zdjęcie :)
    A figi...cóż, jeszcze nie spotkałam w Polsce figi, która smakowałaby jak figa. Jak taka prawdziwa figa, która dojrzała na drzewie w takiej, na ten przykład, Chorwacji. Te, które trafiają do naszych sklepow, są jakieś takie pastewne, pozbawione smaku.
    Ale w takiej wersji, jak u Ciebie, są intrygujące. Może to jest sposób? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też nie jadłam.. takie mdłe są ,że masakra..ale tutaj podkręcone

      Usuń
  2. Mmmm..na ciepło pycha musi być :) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj spróbuj.. pizza z figami i kozim też jest niezła:)

      Usuń

Proszę w komentarzach nie dodawać linków, będą traktowane jako spam