6/08/2016

Wegański Gulasz z Czekoladą


Pierwowzorem był gulasz wołowy, którym raczę domowników. Chciałam jednak coś dla siebie takiego wegańskiego.. sycącego, coś na ząb. Niech Was to nie zmyli obecność czekolady, bo to nie deser:) Czekolada nadaje trochę wytrawności i będzie kropką nad i…Powiem tylko,że robiłam go już chyba 4 razy i dopiero ostatnio udało mi się obfocić resztkę:) wszyscy się dosysają do garnka i nie ma szans, żeby zostało na drugi dzień:P

 
WEGAŃSKI GULASZ Z CZEKOLADĄ

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1duży lub 2 małe pataty
  • puszka ciecierzycy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2-3ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 2-3goździki
  • 1łh kuminu  (kminu rzymskiego)
  • 1łh kolendry ( może być mielona)
  • 1/2łh imbiru ( lub 3cm startego świeżego)
  • 1/2łh kardamonu
  • 1/2łh oregano
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 2łs oliwy
 Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy  utarte wszystkie przyprawy ( robię to w moździerzu), liść laurowy i podsmażamy kilkanaście sekund. Dodajemy posiekaną w kostkę cebule i roztarty czosnek. Smażymy z minutę. Dodajemy ziemniaki pokrojone w ćwiartki i batata pokrojonego w kostkę ok 2 cm, pomidory, ciecierzycę i 2 kostki czekolady. Solimy do smaku, dolewamy wody ( opcjonalnie) i dusimy na wolnym ogniu aż bataty zmiękną (bataty potrzebują więcej czasu niż ziemniaki, dlatego ziemniaki kroimy w większe kawałki). I to wszystko:) można posypać nacią pietruszki lub zieloną kolendrą:)



SPODOBAŁ CI SIĘ TEN TEKST? PROSZĘ PODZIEL SIĘ Z INNYMI!!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Proszę w komentarzach nie dodawać linków, będą traktowane jako spam