5/24/2016

Chłodnik Wegański Odrobinę Egzotyczny

Pogoda w tym roku nam dopisuje. Dawno  nie było tak wakacyjnej aury już w maju. Ostatnie dni wręcz upał. Zasłaniam okna, piję wodę z cytryną, miętą , melisą iomijam kuchnię z daleka..

W takie dni człowiek nie myśli o jedzeniu. Ale coś zjeść trzeba. Coś co lekko nasyci, schłodzi i nawilży organizm. Chłodnik! Ten, który proponuję lekko egzotyczny z dodatkiem mleka kokosowego. Ale jeśli nie przepadacie, można dodać jakiekolwiek „mleko” roślinne. Sojowe, ryżowe.. byle by nie było słodkie. Świeża melisa i mięta delikatnie podkreślą smak. Można wcześniej ugotować ziemniaki i schłodzić. Dzięki nim chłodnik jest bardziej treściwy. A jeśli użyjemy produktów prosto z lodówki, to od razu można podawać.


WEGAŃSKI CHŁODNIK
  • 2 duże ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej melisy
  • kilka ugotowanych ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 -2cytrynlub limonki
  • 1/2łh otartej skórki z cytryny lub limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • puszka mleka kokosowego lub innego niesłodkiego roślinnego
Umyte ogórki i rzodkiewki ścieramy na dużych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy aby puściły soki. W międzyczasie  siekamy drobno zioła, wyciskamy czosnek, cytrynę i dodajemy wszystko do warzyw. Dodajemy ziemniaki, mleko  ew doprawiamy według własnego uznania. Schładzamy.





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Proszę w komentarzach nie dodawać linków, będą traktowane jako spam