1/03/2016

Pasztet z Pestek Dyni i Kaszy Jaglanej


To mój ulubiony z wegańskich pasztetów, ma zaskakujący smak i kolor:) Jest bardzo łatwy do upieczenia,  więc gdy mam doła ,to piekę  ten pasztet.  Raz sam, raz z garścią żurawin.. uzależniłam się.. jeśli  macie ochotę spróbować to zapraszam.. jego pistacjowy kolor niech was nie odstraszy:)





PASZTET Z PESTEK DYNI I KASZY JAGLANEJ
  • szklanka pestek dyni
  • szklanka ugotowanej ( a nawet lekko rozgotowanej) kaszy jaglanej
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 50ml oliwy
  • 2łs mąki owsianej( lub zmiksowanych płatków owsianych)
  • suszone żurawiny ( opcjonalnie)
Szklankę pestek dyni zalewam gorącą wodą, tak aby tylko je przykryć. Odstawiam na bok. Cebulę kroimy w  drobną kostkę ,szklimy na patelni dodając czosnek, liść laurowy i doprawiając.
Gdy cebulka jest gotowa, wyjmujemy listek. Wrzucamy wszystkie składniki: ( pestki z wodą) , kaszę, cebulę i mąkę do blendera i miksujemy .. nie musi być idealnie gładka masa. Można najpierw zmiksować same pestki, a następnie dodać resztę składników.
Jeśli  masa jest zbyt rzadka , dodajemy więcej mąki. Jeśli zbyt sucha, można dodać więcej oliwy, ale trzeba uważać , żeby nie przesadzić.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 45min do godziny w 200C






SPODOBAŁ CI SIĘ TEN TEKST? PROSZĘ PODZIEL SIĘ Z INNYMI!!

2 komentarze:

  1. Wygląda całkiem smacznie, szukałam od jakiegoś czasu własnie czegoś takiego. Co to 2łs mąki owsianej? chodzi o łyżki? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak łs łyżka stołowa, łh to łyżeczka herbaciana:)

    OdpowiedzUsuń

Proszę w komentarzach nie dodawać linków, będą traktowane jako spam