2/28/2013

2/27/2013

2/26/2013

a to feler westchnął seler - wegański pasztet z selera

 Jak już zauważyłyście, ostatnio walczyłam z selerem..
Drugi tydzień jestem na próbę na wegańskiej diecie, dlatego więcej kombinuję w kuchni.
Potrzebuję takich dań, które można użyć jako przekąskę, dodatek do obiadu.. do kanapki..  padło więc na pasztet z selera.
Oczywiście nigdzie nie mogłam znaleźć wegańskiego przepisu, więc zmodyfikowałam wegetariański:P moja wersja jest też bez kostek, użyłam suszone grzyby i mączkę z grzybów, która zrobiłam sama w lecie, gdy był u nas wysyp borowików i kozaków:)




składniki:
1kg selera
2 duże lub 3 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku
1szkl wody

( kostka margaryny w oryginalnym przepisie) u mnie 1/2 szkl oliwy z oliwek
1 szkl bułki tartej
(6 jajek w oryginalnym przepisie) u mnie 4 łs maki ze zmielonych płatków owsianych i 4łs maki kukurydzianej
( 2 kostki bulionu grzybowego w oryginalnym przepisie)  u mnie garść suszonych grzybków i 2łs mączki grzybowej
sól, pieprz

Cebule siekamy w kostkę, ucieramy selera na najgrubszych oczkach
wrzucamy do garnka wraz z grzybkami, dodajemy olej, wodę, sól, pieprz i zagotowujemy.. gotujemy na małym ogniu ok 1h ( pod koniec dodaje mączkę grzybową, zwiększam ogień i mieszam aby jak najwięcej wody odparować).
Masę selerową przekładamy do miski.. dodajemy mąki (owsiana i kukurydziana) na koniec bułkę. wszystko mieszamy.
formę keksową wykładam papierem do pieczenia, przekładam  masę do formy. zapiekamy 1,5 h 180-190 stopniach. i jeszcze 20-30 min sam spód
zostawiamy do ostygnięcia..a potem schładzamy w lodówce( wtedy najlepiej się kroi)

pasztet jadłam już na kanapce, na sałacie ( szybka przekąska) i do obiadu ( gdy moi pochłaniali kotlety:P)

jest super. z góry uprzedzę tych, którzy nie lubią selera.. pasztet nie smakuje selerem:P


A co można powiedzieć o głównym bohaterze?
same dobre rzeczy..
ma 2 razy więcej wit C niż cytrusy!
komplet wit B
najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych
dużo wapnia, potasu i cynku..
Oczyszcza organizm z toksyn, jest świetny na potencję( dla panów), pobudza przemianę materii ( idealny przy odchudzaniu)

ja piję codziennie sok wyciśnięty z łodyg selera( naciowego),   z korzeniowego robię sałatkę z dodatkiem jabłek, rodzynków orzechów i jogurtu....




2/25/2013

2/24/2013

2/23/2013

2/22/2013

2/21/2013

2/20/2013

2/19/2013

365/50 i o pestkach słonecznika!


 Dzisiaj o kolejnych nasionkach.. dobrze nam znanych, ogólnodostępnych i bardzo tanich.
Oczywiście o nasionach słonecznika..



Myślę,że nie są doceniane.. oczywiście od czasu do czasu chrupiemy je sobie, ale mało kto używa je w codziennej diecie.
A te maleństwa to skarbnica cennych składników.

Czy wiecie ,że słonecznik to świetne źródło wit E i  magnezu?
w 100 g słonecznika znajdziemy:

Sód 3mg

Potas 793mg

Wapń 131mg

Fosfor 784mg

Magnez 359mg

Żelazo 4.2mg

Cynk 2.69mg

Miedź 1.87mg

Mangan 2.61mg
witamina A 5μg

beta karoten 30μg

witamina E 27.81mg

witamina B1 (tiamina) 1.318mg

witamina B2 (ryboflawina) 0.263mg

Niacyna 6.97mg

witamina B6 (pirydoksyna) 0.6mg

foliany (kwas foliowy) 227μg
a także mnóstwo białka i  wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

 Słonecznik jest kaloryczny, więc nie należy przesadzać z ilością, ale na pewno warto włączyć go do swojej diety..
Można posypywać nim sałatki, zupy, dodawać do pieczywa, ciastek..
Można też przygotować przepyszną pastę na kanapki, która jest świetna zamiast masła, wędliny i sera..

Przepis na pastę jest banalnie prosty.
Bierzemy garść(3-6łs) ziaren słonecznika, wsypujemy do blendera
i dodajemy ulubione dodatki.
szczypiorek, koperek, czosnek.. cokolwiek.... przyprawiamy i miksujemy. Można dodać 1-2łh oliwy lub ( mniej kalorycznie WODY)
Moja wersja to słonecznik, czarne oliwki, 1 suszony pomidor w oliwie, 1łh siemienia lnianego już bez soli i innych przypraw. To wersja pod moją 3 letnią córkę, która kocha oliwki.. a kanapki z ta pastą wcina aż się uszy trzęsą:) dla siebie robię z oliwkami i czosnkiem:)
na to garść kiełek i mamy pyszne zdrowe , bezmięsne  drugie śniadanie ( pierwsze oczywiście owsianka:P)
pastę  przechowuję w lodówce.


2/18/2013

2/17/2013

2/16/2013

2/15/2013

2/14/2013

2/13/2013

2/12/2013

2/11/2013

2/10/2013

2/09/2013

2/08/2013

2/07/2013

2/06/2013

2/05/2013