11/22/2012

Powrót do prostoty - owsianka


Looka, natchnęła mnie swoim wpisem..

Jestem przeciwniczką kanapek na śniadanie.. tych tradycyjnych oczywiście, robionych na szybko, z wędliną, żółtym serem itp.. Chleb, czy bułki jadam czasami w weekend, gdy sama upiekę pieczywo..  w ciepłe , słoneczne miesiące robię rano koktajl ( napisze o nim innym razem). Zajmuje to mniej czasu niż zrobienie kanapek i jest dużo zdrowsze..
Ale  jesienią, gdy jest pochmurno i nic mi się nie chce, serwuję cieplutką owsiankę...
Moje dziewczyny uwielbiają..
Owsiankę z zwykłych płatków owsianych ( nie błyskawicznych) robię na wodzie ( nie lubię mleka, a to co sprzedają w sklepach to tylko woda zabarwiona na biało..ale o tym też innym razem :)
wbrew pozorom to też bardzo szybkie i sycące danie..



Do swojej dodaje suszone owoce, orzechy, pestki dyni..co mam w szafce..  jakiś owoc sezonowy..  łyżeczkę miodu i przyprawy..
kardamon, cynamon, imbir.. w zależności na co akurat mam ochotę..
owsiankę i dodatki zagotowuję, czekam aż delikatnie zgęstnieje.. wlewam na talerz i wkrajam świeży owoc.. wszystko zajmuje maksymalnie 10 min

dlaczego owsianka?
To proste:

Ze wszystkich zbóż, to owies ma najwięcej białka i aminokwasów, wit B6( poprawiająca pamięć i zapobiegająca anemii),witaminę B1 i kwas pantotenowy ( przeciwdziałające zmęczeniu i rozdrażnieniu, korzystnie wpływające na stan skóry, włosów i paznokci),substancje antydepresyjne i likwidujące zły nastrój.Poza tym znajdziemy w takiej owsiance dużo żelaza, magnezu, witamin..i błonnika. Ma mało kalorii a dzięki błonnikowi długo utrzymuje uczucie sytości!

W rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce tuż za owocami palmy acai i czosnkiem. taka ciekawostka..

Dziewczyny zachęcam do jedzenia owsianki! to dobre dla zdrowia i dla figury.. wyróbcie nawyk jedzenia jej u swoich dzieci, zamiast pseudo zdrowych płatków...




13 komentarzy:

  1. Zgadzam sie owsianka to najzdrowsze sniadanko swiata,sama czesto jem, choc czasami przejada mi sie i musze odsapnac od niej, pokchalam ja podczas odchudzania,gdzie schudlam ponad 15 kg, ale tak jak pisze, gdy jadlam ja za czesto, bo rzeczywiscie trzyma sytosc, to przejadala mi sie i musialam zmienic sniadanka na cos innego, ale jutro pewnie ja zrobie;0pozdrawiam cielo;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i tez się przejada, dlatego jem ją głownie jesienią i zimą..wiosna lato to koktajle owocowe z płatkami owsianymi a jakże:)

      Usuń
  2. Ale mi ochoty narobiłaś! Dziecięciem będąc wsuwałam owsiankę na mleku; niestety wykrycie alergii na mleko przeniosło owsiankę do historii. Spróbuję gotowanej na mleku! Na kanapki już patrzeć nie mogę...
    Dzięki za inspirację!

    A czy w tym roku będzie świąteczna wymiana? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, w tym roku nie organizuje wymiany..w tamtym roku niektóre dziewczyny okazały się mało poważne i nie wszystkie osoby biorące udział w wymianie dostało swoje ozdoby:(

      Usuń
    2. Szkoda:(
      A do mojej owsianki dodaję mleka kokosowego. Pycha!

      Usuń
    3. Qlcia tylko uwazaj z tym mlekiem kokosowym..ostatnio poprzyglądałam się puszkom i większość..to kupa wody plus zagęszczacze stabilizatory itp. na 7 rodzajów mleka kokosowego z puszki znalazłam 1! gddzie skład to był miąższ z kokosa plus woda( i tyle bez żadnych dodatków)

      Usuń
    4. O, dzięki! Nie przyszło mi do głowy, że mleko kokosowe też można poprawiać...

      Usuń
  3. Potwierdzam cudowne działanie owsianki! Jadam ją od lat, od roku gotuję codziennie, według zmodyfikowanego przepisu z książki "Filozofia zdrowia". Na jedną porcję gotuje się 2-3 szklanki wody, do wrzątku dodaje szczyptę kurkumy, następnie łyżkę prosa, cynamon, 3 łyżki płatków owsianych, szczyptę imbiru, sól, to wszystko gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu jakieś 10 minut i dodajemy rozdrobniony orzech włoski i rodzynki, dalej gotujemy. Po ugotowaniu dodaję połowę utartego jabłka i łyżkę syropu z agawy (może być miód). Wychodzi pyszne, sycące śniadanie (ok. 240 kalorii), które trzyma do południa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o kurcze, muszę spróbować twoje wersji:) i sięgnąć po to książkę, bo nie czytałam

      Usuń
  4. Lorka-jadam owsiankę, ale po przeczytaniu tekstu chyba będe jadła 3 x dziennie ! Masz siłę argumentów nie do obalenia. Będe tutaj zaglądac regularnie aby sie mobilizować w dziedzinie zdrowszego odżywiania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też wsuwam owsiankę namiętnie, szczególnie w sezonie jesień-zima; wiedziałam, że jest zdrowa, bardzo pożywna, ale że aż TAK zdrowa, to nie wiedziałam :D Dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  6. ja ostatnio zarzuciłam owsiankę, a jestem jej zagorzała fanką ;-) chciałam jeszcze dodać, ze pewna Pani doktor z Wrocławia odkryła, ze systematyczne spożywanie owsa poprawia odporność u dzieci i dorosłych ;-) Nie na darmo mówi się zdrów jak kon ;-) który namiętnie żuje owies
    Mój przepis na owsiankę to:
    p\latki błyskawiczne zalewam gorącą wodą (nie chce mi się gotowac zwykłych płatków). Płatki zalewam wodą, bo po mlecznej owsiance mam zgagę i do tego kłóci się to z moim modelem żywieniowym ;-) Dodaję pokrojonego banana, jabłko i dla ożywienia smaku sok z czarnej porzeczki ;-) pychotka !!!!!!!!!!!!!!
    acha jedyne co to nigdy jeszcze nie udało mi się najeść owsianką. Po godzinie znów jestem głodna :(

    OdpowiedzUsuń

Proszę w komentarzach nie dodawać linków, będą traktowane jako spam